به منظور گرامی داشت یاد و خاطره رفیق بیژن هیرمنپور، مجموعهای از اطلاعیهها و نوشتهها که به مناسبت در گذشت وی (۹ شهریور-۳۱ آگوست–پاریس) از طرف تشکّلها و افراد نوشته شده است، گردآوری و ارائه میشود تا نقش موثر و فعالش در دو فراز، در دو مقطعِ سالهای دهه ۵۰ و سالهای ۵۸-۶۰ در جنبش نوین کمونیستی نشان داده شود. این گردآوری در سایت دگرگونی برای علاقه مندان به او، قابل دسترسی میباشد.
رفیق بیژن از دوران دانشجویی در دانشکده حقوق تا پایان زندگیاش، یادگیری و ترویج مارکسیسم–لنینیسم را تداوم داده است. بویژه همکاری موثر و نقش فعالی که از ایجاد گروه مطالعاتی تا تدوین تئوری «مبارزه مسلّحانه هم استراتژی، هم تاکتیک – نوشته مسعود احمدزاده» — از ۴۶ تا دی ماه ۴۹ که توسط ساواک شاه دستگیر و زندانی شد — ایفا نموده زبانزد و برجسته میباشد.
وی نقش تعین کنندهای درپایه گذاری چفخا در خرداد ۵۸ داشته و پایههای نظرات تئوریک جریان مذکور را با تدوین «مصاحبه با رفیق اشرف دهقانی» ارائه نموده است وهمین نظرات مندرج در «مصاحبه» مذکور در سال ۶۰ به یکی از محورهای اصلی مورد نقد و نفی بخش منشعب از چفخا که به چفخا (آرخا) شناخته شدند، واقع شد. خود وی در این انشعاب در کنار چفخا ماند و تا سالهای ۶۸-۶۷ همکاری با جریان مذکور را تداوم داد. بعلاوه رفیق بیژن با ترجمه آثار کلاسیک مارکسیستی (انقلاب و ضدّ انقلاب درآلمان – جنگ داخلی در فرانسه، نقد برنامه گوتا، مقدمه جنگ دهقانی در آلمان – نشر و توزیع درون گروهی در دهه ۵۰) و با جزوات دست نویسش در ارتقاء دانش تئوریک جنبش نوین کمونیستی نقش ارزندهای ایفا کرده است. از وی ترجمه «روبسپیر و انقلاب فرانسه» و «کمون پاریس – لیسا گاره» و نوشتهاش با عنوان «یاد داشتهایی پیرامون مانیفست حزب نو ساز آقای منصور حکمت» در سایتهای گوناگون در دسترس علاقه مندان میباشد.
بویژه اگر در نظر گرفته شود که این تلاشها وکوششهای پیگیرانه در شرایط نابینایی تقریبا کاملی که داشته، صورت گرفته است، آنگاه پشتکار و استواری اعجاب انگیز و جایگاه ارزندهاش بیشتر نمایان میگردد. در این مجموعه گردآوری شده همچنین بخوبی با خصلتها، روحیه، روش و منش انسانی و کمونیستیاش از زبان رفقا و دوستانش آشنایی حاصل میشود که بیانگر رفتار و کردار یک کمونیست واقعی است. رفیق بیژن هیرمنپور علاوه بر تحمل شرایط ناشی از وضعیت جسمانی، و تحمل سر فرازانه و استوارانه زندان رژیم وابسته به امپریالیسم شاه در قزل قلعه و اوین، دوران مهاجرت در خارج کشور در دوران رژیم ارتجاعی جمهوری اسلامی را نیز مثبت و پُربار تحمل نمود و سر انجام با زندگی وداع کرد .یادش گرامی ضمن تسلیت به خانواده گرامی شان، رفقا و دوستانش، یاد آوری نکتهای ضروری است که درج مطالب در این گردآوری به معنای تأیید مواضع و نظرات نویسندگان نمیباشد.
یوسف زرکار ــ مهرماه ۹۷ (اکتبر ۲۰۱۸)